Assertief betekenis

Assertief betekenis

Een assertief persoon is iemand die goed kan opkomen voor zichzelf. Hij/zij is weerbaar en laat ziet snel met zich sollen. Veel mensen zien dit als veel zelfvertrouwen. Deze eigenschap kan tot bepaalde hoogte geen kwaad. Assertief zijn is één van de vier vormen van communicatie

Assertief reageren

Iemand die assertief reageert waardeert zichzelf en erkent zijn rechten. Hij/zij staat open voor feedback, maar neemt dit niet altijd aan. Als je assertief gedrag vertoont, dan betekent het dat je met respect voor de omgeving, dus voor jezelf en voor anderen handelt. Assertief reageren is de lastige vorm van gedrag, maar wordt wel als de meest prettige ervaringen.

Andere vormen van gedrag in vergelijking met assertief

Er zijn meerdere vormen van gedrag, geen enkele hiervan is negatief. Alles hangt namelijk af van de situatie en de context. Vertoon je vaak hetzelfde gedrag, dan kan het wel een aandachtspuntje zijn. De andere soorten gedrag zijn passief, agressief en manipulatief.

Passief gedrag in vergelijk met assertief

Je let niet genoeg op jezelf, maar wel op de ander. Je probeert de ander te helpen en hierdoor komt je eigen belang in het beding. Het vermijden van conflicten probeer je te doen, door altijd ‘ja’ te zeggen. De meeste mensen doen dit om gezien te worden, terwijl dit meestal juist het tegenovergestelde doet.

Agressief gedrag in vergelijk met assertief

Het enige wat bij agressief gedrag nog van belang is, is jouw belang. Je houdt geen rekening met de ander. Dit gaat in veel gevallen gepaard met kwaadheid, agressie en onverdraagzaamheid. De onderlinge relaties zullen verzwakken, omdat je niet constructief conversaties voert.

Manipulatief gedrag in vergelijk met assertief

Je omgeving manipuleren om voordeel te halen uit elke situatie op slinkse manieren. Je zult dan niet taken moeten doen waar je geen zin in hebt door bijvoorbeeld een smoes te gebruiken. Dit zorgt voor dat je moet liegen. Je zult jezelf dan tegenkomen en de ander zal hier achter komen. Manipulatief gedrag zal in veel gevallen dan ook niet lonen.