CEO Betekenis

CEO betekenis

De CEO van … hoor je vaak in het dagelijks taalgebruik. Echter is voor iedereen wel duidelijk wat het woord ‘CEO’ dan ook daadwerkelijk inhoudt? De CEO is namelijk de algemeen directeur van een onderneming. CEO oftewel de Chief Executive Officer. Hij/zij is het gezicht van de organisatie richting de buitenwereld.

De Chief Executive Officer heeft het binnen een bedrijf de meeste zeggenschap is de eindverantwoordelijke. Deze persoon bepaald welke richting het bedrijf opgaat en welke strategie er wordt gevolgd. Hier hoort natuurlijk ook het hoogste salaris bij.

Waar komt de betekenis CEO vandaan?

Het woord CEO komt uit de Verenigde Staten vandaan. Het is namelijk ook een Engelstalige afkorting, zoals je in de vorige alinea kon lezen. In de VS maken ze gebruik van de term ‘C-level’: dat staat voor de hoogste bestuurders van een bedrijf. Zoals CEO, CFO en COO

Waar kun je CEO’s vinden?

CEO is natuurlijk een titel. Elk persoon die dat wil kan deze titel aannemen. Echter is er toch wel een stelregel hiervoor. Een CEO die je serieus kan nemen werkt in bijna alle gevallen bij een groot en omvangrijk bedrijf met honderden werknemers. Een multinational bijvoorbeeld, maar dit kan ook een onderwijsinstelling zijn. De titel CEO lijkt wel heel wat natuurlijk, maar CEO van een eenmanszaak op je LinkedIn zetten, lijkt natuurlijk wel wat knullig.

Wil je een CEO worden?

Vanuit een school direct CEO worden is erg lastig, vrijwel onmogelijk. Je kunt CEO worden door veel werkervaring op te doen en door jezelf op te werken. De meeste CEO’s werken al jaren bij hetzelfde bedrijf en langzaam in de functie gegroeid. Dus wil jij CEO worden, werk hard, blijf leren en doe je best!

Taken van een CEO

Een CEO heeft veel verschillende taken bij een bedrijf. Dit is van het aannemen van personeel tot het doen van de externe vertegenwoordiging.

Personeelszaken

Een CEO beoordeelt personeel en zal ze ook promoveren als ze hun werk goed doen. Het aannemen of afwijzen van sollicitanten behoort ook tot één van zijn taken. De CEO coacht en traint het personeel waar hij/zij direct leiding aan geeft

Vertegenwoordiging

De externe vertegenwoordiging van het bedrijf bij lezingen of seminars behoort ook tot de taken. Bij aandeelhoudersvergadering vertegenwoordigd de CEO het hele bedrijf en legt hij verantwoording af. Hij houdt aandeelhouders en stakeholders op de hoogte van de gang van zaken bij het bedrijf.

Overige bedrijfsvoering

Het analyseren en verbeteren van de efficiëntie door betere kostenbeheersing of door implementatie van slimmere workflows is een belangrijks aspect van de functie. Het beheren van vervolgens de budgetten en het teken van contracten en overeenkomsten behoort vervolgens weer tot de saaiere taken van de CEO.

Raad van Bestuur

Als een bedrijf over een Raad van Bestuur beschikt dan staat de CEO aan het hoofd van deze raad. Hierboven kan in sommige gevallen nog een Raad van Commissarissen zitten. Zij houden toezicht op de CEO. Deze raad heeft de CEO ook benoemd.