Introvert betekenis

introvert betekenis

Introvert betekenis: Een introvert persoon is terughoudend en behoedzaam. Hij of zij zal zich niet uiten zoals bijvoorbeeld een queer. Oorspronkelijk is de term introvert bedacht door Sigmund Freud in zijn theorie over het libido. Daarna is Carl Jung met deze term aan de haal gegaan. Hij bedacht de term extravert erbij. Deze twee termen worden gebruikt bij de persoonlijkheidstypes van C. Jung.

De meeste personen hebben introverte en extraverte trekken. Je bent dus niet introvert of extravert, maar iets er tussenin. Wil je dit gaan meten, dan wordt ingedeeld in een schaal.

De betekenis van introvert in het kort

Een introvert persoon is naar binnen gekeerd en houdt gevoelens voor zichzelf. Deze personen zijn liever alleen en zijn vaak rustig. Je hebt ze niet door. Ze zullen zich minder snel profileren in een gezelschap, terwijl je een extravert persoon vaak veel aanweziger is.

introvert betekenis
Introvert betekenis: lekker alleen mensen kijken.

De kenmerken van een introvert persoon

Vroeger was het een belediging als je introvert werd genoemd. Nu wordt dit steeds meer geaccepteerd. Er zijn veel misverstanden rondom introversie. Een introvert persoon is namelijk niet altijd verlegen, terwijl dit wel vaak wordt gezegd. Introvert betekenis: verlegen in de goede zien van het woord.

Een typisch kenmerk van een introvert persoon

Ben je een echte dagdromer? Dan heb je het beste kenmerk van een introvert persoon al te pakken. Moet je soms even wakker worden geschud als je zo diep in gedachten bent verzonken. Vaak bedenk jij dan de beste ideeën!

Heb je een drukke week gehad dan moet je vaak even opladen. Een introvert moet na een sociale week eigenlijk even een dag voor zichzelf hebben. Even niks doen geeft je de energie om er weer tegen aan te gaan de volgende week. Al dat contact met mensen is niet elke dag nodig of wel…? Introvert betekenis: opladen na een drukke week vol met mensen.

Introversie en serious business

Dit is de perfect match. Een introvert persoon kan goed luisteren. Een extravert persoon wil graag in de belangstelling staan. Kun je dit niet, dan ben je een goede luisteraar en dat is een vak op zichzelf. Je denkt na voordat je iets zegt. Moet je serieuze zaken doen, dan ben jij daarvoor de geschikt persoon. Introvert betekenis: goed luisterend persoon die eerst denkt.

De sociale introvert

Niet alle introverten zijn niet per se verlegen, ze geven meestal de voorkeur aan kleine groepen mensen of één persoon. De sociale introvert geeft hier geen voorkeur aan. Deze is wel graag onder grote groepen mensen, maar heeft verdere wel alle kenmerken van een introvert.

De denkende introvert

De meer in zichzelf gekeerde introvert die liever wat meer nadenkt valt binnen deze categorie. Deze persoon heeft genoeg aan zijn innerlijke omgeving en reflecteert veel over zijn eigen gedrag en over de gehele wereld.

De angstige introvert

Deze introvert voelt zich ongemakkelijk en angstig in de aanwezigheid van anderen. Een ruimte inlopen waar allemaal anderen staan te kletsen, dan geeft dit een storing in je hoofd. Het liefst keer je dan direct om. Thuis is het probleem nog niet opgelost, je blijft malen over deze mensen.

De terughoudende introvert

Deze persoon is terughoudend en denkt eerst goed na. Ze doen het graag rustig aan en moeten eerst zaken verwerken voordat ze gaan handelen. Ze zijn het tegenovergestelde van haantje de voorste en hebben het motto ‘eerst denken, dan doen’.

De hobby’s van introverte personen

Introverte personen houden van hobby’s die je alleen kunt doen. Met stip op nummer één staat dan ook boeken lezen. Hier kun je lekker in je eigen wereld verdwijnen en dat is net zoals alleen sporten heerlijk voor introverten. In verlengde van boeken lezen zit natuurlijk schrijven. Alleen in een hutje op de hei werken aan boek, wat is er nou fijner voor een introvert. Wandelen en musea kijken is ook uitermate geschikt als je van rust houdt, niemand die je stoort heerlijk. Het verzorgen van planten kan uitermate geschikt zijn voor jou als introvert.