Queer betekenis

queer-betekenis

De queer betekenis was aanvankelijk een term die gebruikt werd als scheldwoord voor homo’s, lesbiennes en bi’s. Hiermee bedoelde men dat ze raar of abnormaal zijn. Nu wordt deze term door de holebibeweging zelf gebruikt. Queer verwijst naar holebi-emancipatie en bevrijding van genderrollen.

Queer betekenis (de oorsprong)

Questioning is de oosprong van queer, ze willen zich niet in hokjes laten duwen, oftewel het creeërt polarisatie. Hun seksuele geaardheid en/of biologische geslacht is een vraagteken. Dit maakt niet uit. De seksuele voorkeur of het geslacht is ondergeschikt aan hoe iemand in de maatschappij staat.

De parapluterm queer

Sinds de jaren 90 is dit woord al in opkomst, maar het lijkt steeds populairder te worden. Het woord is nu de vervanger voor bijvoorbeeld homo of travestiet. Er zijn ook mensen die deze term dus gebruiken om zich te verzetten tegen de standaard heteronormen. Het hokjessysteem is een systeem waar de meeste mensen in geloven, maar een queer wil graag buiten deze hokjes denken. Een bekende term is dan ook; ‘no gender, no master’.

Iemand die de term bi, homo of lesbisch beperkend vindt, omdat je dan ook weer bij een beperkt groepje hoort gebruikt de term queer. Iedereen is dan vrij om zijn eigen etiket te hebben, je hoeft niet in een hokje te vallen. Je bent je eigen hokje. Dit geeft je vrijheid. De letter Q in LHBTIQ staat dan ook voor queer.

Queer betekenis: als scheldwoord

Momenteel is de term queer vooral bedoeld zoals in bovenstaande paragraaf beschreven. Echter dit was in het verleden anders. Destijds betekende deze term nicht. Veel oudere mensen die bij de groep LHBT vallen zien dat dan ook als een negatief woord. De relatieve jongere groep, die omarmt de term vooral.

De queer-beweging kom je steeds vaker tegen binnen de kunst, muziek of film. Het is een sociaal-culturele beweging. De term wordt binnen de punk-wereld veel gebruikt. Uitingen zijn vaak over vooroordelen, seksualiteit en genderidentiteit. David Bowie wordt ook geëerd om zijn man-vrouw-uitingen.

Queer betekenis en Genderqueer betekenis

Naast het woord queer heb je ook het woord genderqueer. Dit heeft net een ander betekenis. Een genderqueer ziet zichzelf namelijk niet als een man of een vrouw. Ze hebben een beetje van beiden en zijn dan non binair. Een ander woord voor non binair is genderqueer. Een genderqueer persoon herkent zich in geen gender.

De queer vlag

De queers (meervoud van queer) hebben ook hun eigen vlag. De kleuren zwart en paars komen in diagonale vorm terug in de vlag. In onderstaande afbeelding zie je hoe deze vlag eruit ziet. Het is een variant op de LHBT-vlag.

queer betekenis
Vlag voor de queers

To queer or not to queer

Als we nou alle hokjes openbreken en al het meisjesgedrag en jongensgedrag door elkaar roeren dan queer noemen, is er zoveel mogelijk. Je kan jezelf zien, niemand is anders, niemand is gek. Je wordt gewaardeerd zoals je bent. Dat is natuurlijk een utopie. Discrimineren op gedrag is namelijk een onderbelicht onderwerp. De meesten zeggen dat ze alles accepteren, maar diep van binnen zul je ‘gek’ gedrag altijd afkeuren..

Mensen zijn namelijk kuddedieren. Loopt er één dier de andere kant op? Dan vinden we dat gek en gaan we ons anders gedragen tegenover deze personen. Een mens heeft dit blijkbaar nodig om zijn identiteit vorm te geven. Mensen hebben dit nodig om te snappen we ze zijn.

Een wereld die queer is zou alle hokjes afbreken. Er zouden geen beperkingen meer zijn. Normaal bestaat niet meer en alles wijkt af van standaard. Dit zal voor verwarring zorgen in het dagelijks leven. Als alles is queer is dan is dat weer normaal. Daarom is het handiger om van alles wat te hebben.